top of page
Gode råd under indlæggelsen
Put iltmasken på dig selv først

 

For langt de fleste familier med HS er indlæggelse på hospitalet uundgåeligt på et eller andet tidspunkt. Nogle skal sjældent en tur forbi hospitalet uden for planlagte kontroller. For andre vil hospitalet desværre blive et mere velkendt sted. Under indlæggelserne bliver den syge og familien ofte blive presset både fysisk og psykisk. Derfor er det rigtig vigtigt, at I gør, hvad I kan for at hjælpe jer selv til at komme igennem det. Og hvad er det så præcis, I kan gøre? Ja, det stiller vi skarpt på nu.

 

Du kender sætningen, de siger i flyet inden take-off: "Inden du hjælper andre, skal du tage din egen iltmaske på". Og det er også sådan, du skal tænke, når du har et barn med en kronisk sygdom. Og sådan du skal tænke, når I er indlagt. Du skal have overskud, så du kan være der for dit barn. 

1. Kom ud hver dag

2. Spis ordenligt

3. Tag weekenden med på hospitalet

4. Hav et postkort med hjemmefra

1. Kom ud hver dag

Du tænker måske, at du er mest for dit barn, når du er der. Og det kan da også lyde paradoksalt, at du skal gå for at være der, men det er faktisk, sådan det er – særlig under lange indlæggelser. 

Der er nemlig stor forskel på at være der for dit barn fysisk og at være der mentalt. For at have mentalt overskud skal der energi til, og energi får man ikke af at være på hospitalet 24-7. Derfor er vores allervigtigste råd, at du husker at komme ud at gå en lille tur hver dag. Om det så bare er 10-15 minutter. 

3. Tag weekenden med

Når man er indlagt med et sygt barn, så er familielivet revet op ved roden. En måde at bringe familielivet med og bringe lidt glæde ind på hospitalsstuen er at gøre nogle af de ting, I plejer at gøre, når I er hjemme.

 

Elsker I at åbne en flaske vin lørdag aften? Eller at bestille take-out fredag, så gør det! Tag vinen ind på stuen, og nyd et glas sammen, eller bestil en pizza. Se en film sammen, som I ville gøre derhjemme. I en unormal situation kan I selv bringe lidt normalitet ind og hjælpe jer komme igennem indlæggelserne.

3. Postkort til dig selv

Det er vidt forskelligt, hvordan vi håndterer svære situationer, som en indlæggelse er. Men vi vil gerne give vores bud på, hvad du kan gøre for at holde dit mentale jeg i nogenlunde balance. Og husk, at der altid er hjælp at hente hos psykologerne, der er knyttet til det enkelte hospital. Hør på afdelingen for mere information.

Hvad kan jeg gøre selv?

1. Meditation på mobilen er en mulighed, som du kan bruge i de "pauser", der måtte være, eller når I har lagt jer til ro på stuen for at sove. Blandt andet finder du gratis meditation på youtube, men apps som Headspace kan vi også anbefale. 

2. Hav et postkort med, som du har skrevet hjemme, da der var ro på. Hav det i din pung, så du altid har det på dig. Postkortet er et kærligt, støttende skriv til dig selv, hvor du minder dig selv om, at det vil blive godt igen, og minder dig om de ting, som du glæder dig til, når I kommer hjem. Det kan være små ting så som:

"Jeg glæder mig til at blive vækket af ungerne, tage et morgenbad og spise morgenmad ved spisebordet derhjemme med familien – ingen er indlagt for evigt, før vi ved af det er vi hjemme igen". 

3. At skrive dagbog eller kruseduller kan være en måde at få slip på de tanker, der måske rumsterer. Tankerne vil ikke forsvinde ved, at du skriver dem ned, men det kan hjælpe dig til at forstå tankerne, så du kan bearbejde dem. Én for én og tage brodden af den følelse, der er koblet til hver tanke. Det, der virkede som et bjerg, vil i stedet virke som små bump, der alt andet lige er lettere at komme over.  

 

2. Spis ordentligt

I pressede situationer tyer de fleste af os til lette løsninger, og vi trænger ofte til trøst. Under en indlæggelse, hvor barnet er sygt, så tænker vi sjældent på os selv, og hvad vi putter i skrutten. Husk at spise. Og husk at spise fornuftigt.

Sørg for, at du får de tre hovedmåltider, og lad være med at ty til trøstespisning, selvom det kan virke som om, det vil hjælpe (vi har selv været der ;-)). 

bottom of page